Розробка виховного заходу
з хімії


на тему:


 "Фаст-фуд та енергетичні напої: корисні чи шкідливі"







Розробила:
Ковалик Ольга Миколаївна
викладач хімії ВПУ №24
викладач вищої категорії
викладач-методист











м. Заставна

Розробка виховного заходу
з хімії викладача Ковалик О.М.,
спеціаліста вищої категорії, викладача-методиста
на тему:

 "Фаст-фуд та енергетичні напої: корисні чи шкідливі"

                 Мета: Розвивати знання учнів про прикладне значення хімії, її позитивний та негативний вплив на життя та здоров’я людини; показати позитивні та негативні аспекти вживання швидкої їжі та енергетичних напоїв;  надати правдиву інформацію про сутність швидкої їжі та енергетичних напоїв; довести, що хімічний склад цих продуктів дійсно не відповідає нормальному фізіологічному розвитку людини.
                 Виховувати в учнів прагнення до здорового способу життя та збереження свого здоров’я.
                 Удосконалювати вміння ефективно використовувати засоби інформаційних технологій.
Обладнання: мультимедійна презентація
Слово вчителя.
Усім відомо, що головною цінністю кожної людини є здоров’я.  Медики довели, що здоров’я насамперед залежить від поведінки людини, від її способу життя. У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров’я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм та залишатися бадьорими на довгі роки. На наше здоров’я перш за все впливає спосіб життя і харчування.
Вченими всього світу робляться активні спроби привернути увагу урядів і громадськості до проблеми нераціонального і відверто шкідливого харчування.
З цією метою проводяться масштабні дослідження з використанням найсучаснішої техніки та реактивів, які документально підтверджують вміст небезпечних речовин в різних популярних продуктах харчування. І на основі цього готуються різні пропозиції щодо вирішення цієї проблеми.
Так, у ряді штатів США вже довгий час заборонений продаж у школах солодких газованих напоїв і фаст-фуду. У більшості держав світу ведуться активні інформаційні кампанії, в ході яких на доступному для розуміння мовою до людей доводяться відомості про шкідливі для здоров'я продукти. Звучать пропозиції і економічного характеру. Наприклад, британські вчені ініціювали введення 20-відсоткового податку на небезпечні продукти, а придбання населенням здорової їжі, навпаки, субсидувати.
Яких тільки продуктів немає на полицях наших магазинів. Але чи всяка їжа, яку ми споживаємо, є корисною? Найчастіше під яскравими упаковками ховаються продукти-вбивці, які при регулярному вживанні здатні завдати організму непоправної шкоди.
Отже, яка ж їжа в світі сама шкідлива? У чому полягає її вбивчий вплив  для нашого організму? Яка на цей рахунок існує статистика? З якими застереженнями з цього приводу виступають вчені?
         Учень 1. Ми провели вивчення окремих найбільш популярних серед населення, і, особливо молоді, продуктів, які вони купляють в магазинах і пропонуємо вам результати нашої роботи.
Слово «фаст-фуд» походить від англійського словосполучення «fast-food», тобто «швидка їжа». Іншими словами, прийом їжі здійснюється не довше 10 хвилин.
         Будь-яка проблема має свою передісторію. А почалося все, навіть важко собі уявити, ще за часів античного світу. Ще древні римляни ввели в ужиток такий вигляд послуг, як недорога швидка їжа. Багато римлян відмовлялися готувати їжу, у багатьох взагалі були відсутні кухні в будинках, але у кожному римському місті існувала велика кількість закусочних яток, які торгували різними стравами.
Професор Філіп Фернандес-Арместо в своїй книзі «Історія їжі» стверджує, що середньостатичний древній римлянин споживав більше фаст-фуду, чим, скажімо, сучасний житель Нью-Йорка. Різниця в тому, що швидка їжа древніх римлян була свіжішою і кориснішою, чим сучасні хот-доги і гамбургери. Адже тоді ще не чули про хімічну промисловість та генномодифіковані продукти.
         Поважали швидку їжу і в інших країнах. Зокрема в Китаї на ринках торгували локшиною швидкого приготування.
         У Франції швидка їжа теж була популярною.
         Загалом, як індустрія, фаст-фуд виникла в Америці на початку XX ст. Першопрохідцем став американець Уолтер Андерсон, засновник компанії «Білий Замок», що відкрився в 1921 році в Канзасі. Фірмовим блюдом «Білого Замку» були гамбургери, які на той час для американців були дивиною. Потенційних покупців тішила й стабільна ціна на їжу. Коли деякі відвідувачі почали замислюватися про те, чи не шкідлива така їжа, господар мережі Біллі Інграм придумав хитрий хід. Він найняв декількох молодих людей, які за невелику плату щодня приходили в «Білий Замок» у білих халатах і замовляли там гамбургери. Відвідувачі прийняли їх за лікарів і задумалися, якщо гамбургери їдять навіть лікарі, то вони дійсно безпечні для здоров’я.
Наприкінці 1940-х років у «Білого Замку» стали з’являтися конкуренти. Найсерйознішим з них виявилася молода компанія «МакДональдс». Зараз у корпорації «МакДональдс» більше 30000 ресторанів в  119 країнах світу. Однак в останні роки могутній «МакДональдс» почав відчувати проблеми. Після компанії борців за здорове харчування, що викликали бойкотування ресторанів фаст-фуд, продажі в США та інших розвинених країнах стали скорочуватися, деякі ресторани навіть довелося закрити.
         Україну теж захопила хвиля фаст-фуду.
Швидка їжа, під якою маються на увазі чебуреки і біляші, картопля-фрі і шаурма, а також «знамениті» гамбургери не втрачає своєї популярності і сьогодні.
До фаст-фуду відноситься також локшина та картопляне пюре швидкого приготування, чіпси, сухарики, горішки

         Перш ніж говорити про користь чи шкідливість швидкої їжі пропонуємо результати анкетування,проведеного серед учнів училища.

Учень 2. Локшина та картопляне пюре швидкого приготування

Яловичина, курятина, креветки, гриби, плюс практично спагетті із майже соусом – так по-королівському пропонують попоїсти виробники чудо-їжі із пакетів. Звісно, дуже зручно залити кип'ятком на 3-5 хвилин вміст пластикової упаковки, і отримати фактично італійську пасту, феттучіні або різотто. Насправді, ми отримаємо гарячий (для швидшого засвоєння) “мікс” із усіх можливих харчових добавок та абсолютну відсутність користі.
При систематичному споживанні таких “комбікормів” у організмі руйнується система травлення - він ніби-то і отримує їжу та калорії, але у них дуже мало насправді потрібних для нормального функціонування речовин. Позбавлений поживності, організм дуже скоро знову посилає сигнали мозку, що потрібно поїсти.
Можливі наслідки: алергія, захворювання печінки та нирок, розлади кишечнику, рак, порушення артеріального тиску, кисневе голодування, нервові розлади.
Учень 3. Чіпси і сухарики очолили «антирейтинг»
Нещодавно фахівці ряду профільних інститутів гігієни харчування і токсикології перейнялися складанням своєрідного «антирейтингу» продуктів, куди вирішили вписати ті з них, які найбільш небезпечні для людини. Перший рядок в ньому дістався улюбленим багатьма чіпсам.
Чiпси  легка закуска, тонкi скибочки картоплі чи інших коренеплодiв, обсмаженi в олiї. Продається як готовий до вживання продукт харчування.
Про їх шкоду або користь сперечатимуться ще дуже довго. Про шкоду чіпсів говорять так часто, що інформація вже пропускається повз вуха. Але не варто так легковажно нехтувати небезпекою цих з дозволу сказати ласощів. Здавалося б цей популярний продукт успішно заглушає апетит, його жують просто від нудьги, але не все виключно безпечно, як здається. Чіпси, виготовлювані років 10 - 15 тому все-таки можна було з величезною поправкою назвати картопляними чіпсами.
Але продукт, який виробляється сучасною харчовою промисловістю - це що завгодно, але не картопляні чіпси. Це сурогат, що складається зі звичайного пшеничного або кукурудзяного борошна і модифікованого соєвого крохмалю. Крохмаль, потрапляючи в організм людини, перетворюється на глюкозу. Вона, відповідно, накопичується в печінці, і людина через деякий час отримує "прекрасне" ожиріння.  Не кажучи вже про те, що при виробництві використовуються консерванти, які за своєю суттю є небезпечними канцерогенами, що можуть призвести до виникнення злоякісних пухлин.
.        Учень 4. Взагалі, говорити про шкоду або користь чіпсів потрібно, як про доведений факт виключної шкоди. Чiпси – очолюють список найбльш небезпечних продуктiв: за останнi  25 рокiв вмiст солi у них майже подвоївся. А надлiшок солі в рацiонi перешкоджає нормальному розвитку кiсток.
Учень 5. Для смаження цього продукту потрібно використовувати якісну, очищену олію. Але виробникам абсолютно невигідно таке використання через значні накладні витрати, тому вони майже ніколи не дотримуються цих вимог.
Учень 6..У чіпсах дуже високий вміст жирів і вуглеводів. Причому всі ці жири гідрогенізовані, а це означає, що вони підвищують рівень холестерину в крові. Це є прямим ризиком виникнення інсультів та інфарктів. У 100 грамах такої їжі міститься майже 600 кілокалорій, що досить немало.
Учень 7. Оскiльки їх смажать у фритюрi, то вони обов’язково мiстять канцерогени, що стають причиною онкологiчних захворювань, вражають нервову систему, призводять до безплiддя. А в порції хрустких картопляних чiпсiв кiлькiсть канцерогену перевищує допустиму норму в 500-1000 разiв.
Учень 8. Для полiпшення смаку в чiпси додають ароматизатори  i пiдсилювачi смаку, для хорошого хрускоту i правильної  консистенції -  спецiалiзованi емульгатори, для подовження терміну зберігання -  консерванти.
       Учень 9. Вченi довели, що вживання чiпсiв викликає гастрит i виразку шлунка. Вiд чiпсiв з’являється целюлiт. У чіпсах є майже все, чого не повинно бути в нашій їжі. :
Корисна реклама: «Смакуйте та споживайте».
Але не усi чiпси є шкiдливi. Яблучнi чіпси - це тонкi хрусткi яблучнi скибочки, виготовленi за спецiальною технологiєю без смаження. Низькотемпературна сушка дозволяє зберегти у продуктi всi споживнi та кориснi речовини. Jaffa Аррlе Сhiрs - натуральний продукт на сто вiдсоткiв. Вiн не мiститъ цукру, солi, консервантiв та фарбникiв. Яблучнi чiпси  - iдельне поєднання зручності - здоров’я - оригiнального смаку.    Яблучнi чіпси - не тiльки смачнi, але  й кориснi.
Учень 10. Чималим попитом користуються сухарики - продукт в маленьких пакетиках, який можна знайти в будь-якому магазині або кіоску. Незважаючи на дешевизну і приємний смак, вони не менш шкідливі, ніж чіпси. Сухарики - це «джерело» всіляких хімічних інгредієнтів - спецій, підсилювачів смаку, різних барвників. Ще в них додають спеціальні речовини, що сприяють хорошій хрусткості. На відміну від домашніх сухарів, які готуються підсушуванням в духовці шматочків хліба, магазинні сухарики виготовляють за допомогою жиру, що миттєво підвищує в них всі допустимі показники калорійності. Солі в них також міститься чимало, що створює ризики виникнення серцево-судинних захворювань.
І чіпси, і сухарики свій згубний вплив на організм не обмежують шлунково-кишковим трактом і обміном речовин. Часте вживання такої з дозволу сказати їжі здатне спровокувати захворювання печінки, жовчного міхура, підшлункової залози і навіть сечовидільної системи. Причому, підкреслимо, багато з них мають злоякісну пухлинну природу.

Як будь-яка проблема має позитивні і негативні сторони.
         Учень 11. Позитивний вплив фаст–фуду на організм людини:
1. Це дуже швидко, зручно, враховуючи сучасний темп життя у містах.
2. Відносно недорога ціна їжі.
3. У більшості закладів «фаст-фуд» є цікаві пропозиції для дітей. Наприклад, у Макдональдсі пропонується дитячий набір фаст-фуду з подарунковою іграшкою.
4. Як не дивно, але навіть від швидкої їжі є певна користь, зокрема від піци. Головний плюс будь-якої піци полягає в твердому сирі як джерелі кальцію. У 100 г сиру – 1000 мг кальцію.
Учень 12. Негативний вплив фаст–фуду на організм людини:
1. При вживанні так званого « вуличного фаст–фуду» можна легко підхопити вірус гепатиту А, внаслідок недотримання продавцями санітарних умов.
2. Шведські вчені запевняють, що всі фанати швидкої їжі практично приречені на різні онкологічні хвороби чи, як мінімум на нервові розлади. Причиною усьому є велика кількість канцерогенів, яка міститься у цих продуктах. Канцерогени утворюються в процесі багаторазового використання олії для смаження. Відомо, що вони вражають нервову систему, спричиняють різні генетичні мутації і сприяють утворенню пухлин в черевній порожнині.
3. Список стабілізаторів, консервантів, емульгаторів, які найчастіше використовуються в продуктах:
·        заборонені – Е 121, Е123, Е240;
·        канцерогени – Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130131, Е142, Е152, Е210 -217240, Е330, Е447;
·        алергени: Е230 -232, Е239, Е311 – 313.
Вони є причиною:
·        виникнення серцево – судинних захворювань ( інсультів, інфарктів);
·        виникнення захворювань шлунково–кишкового тракту (гастрити, язви, пухлини);
·        виникнення захворювань нервової та ендокринної  системи;
·        збільшення ваги ( ожиріння);
·        народження дітей з низькою вагою;
·        погіршення якості молока у матерів;
·        зниження імунітету.
Постійне вживання продуктів фаст-фуду веде до «консервування» організму речовинами, які здатні бальзамувати тіло людини та  не розкладаються протягом тривалого часу.
Учень 13. Визначення консервантів у картоплі «Фрі».
Ми взяли два зразки картоплі: картопля «Фрі» та картопля домашнього приготування, помістили у скляні банки.
Через тиждень спостерігаємо утворення плісняви у банці з картоплею домашнього приготування, ніяких змін у банці з картоплею «Фрі».
Слід зазначити, що цвіль - вид грибка, який сприяє розпаду мертвих речовин і поверненню поживних речовин в довкілля. Грибок росте поряд з клітинами рослин та тварин, в яких інтенсивно відбувається обмін речовин, тому часто з’являється на поверхні продуктів харчування у вигляді ворсистих зелених плям.
Через три тижні результати ще більше шокують: збільшується кількість плісняви у банці з картоплею домашнього приготування. А у банці з картоплею « Фрі» ніяких змін не відбулося.
Висновок: картопля домашнього приготування без консервантів, а картопля «Фрі» містить їх у великій кількості, тому що за такий період з неї виділилась тільки волога.
         Викладач. Пропонуємо переглянути відеоролик про вплив вживання чіпсів на живі організми
Учень 1. Наші висновки:
Фаст-фуд стає невід’ємною частиною буденного життя українців. Добре це чи погано? З одного боку добре, адже комфорт – головна мета прогресу. Майже всі популярні фаст-фуди дуже калорійні. В цьому й сенс: з’їсти менше, але наїстися. Вживання таких продуктів призводить до цілої низки захворювань та порушення нормального фізіологічного стану організму людини. Однак популярність закладів швидкого харчування не зменшується.
Учень 2. Скажіть «ні» лимонаду і енергетикам
Ці напої називають хімічними, і тут немає жодного перебільшення. Люди (особливо діти, підлітки та молодь) охоче купують їх, найчастіше недооцінюючи, яким серйозним ризикам піддають своє здоров'я.
Сучасні лимонади зовсім не схожі на ті, які були раніше. Тепер в пляшках з яскравими етикетками продається небезпечна суміш глюкози, хімічних ароматизаторів і барвників з додаванням вуглекислоти. Виробники нерідко вводять в оману, заявляючи, що багато видів лимонадів мають низьку калорійність, оскільки використовують замість глюкози цукрозамінники. Однак вони є синтетичними речовинами, які також можуть спровокувати збої в метаболізмі людини. Наприклад, такий замінник як аспартам (позначається кодом Е951) містить у своєму складі фелатанін. Цей інгредієнт у великих дозах здатний викликати напади паніки, неконтрольованої злості і навіть маніакального синдрому.
Багато любителів газованої води з цукром звертають увагу на те, що вони якщо й втамовують спрагу, то на вельми короткий час. І потім хочеться пити з подвоєною силою. Чому? Вся справа в тому, що штучний підсолоджувач настільки «живучий», що слина не в змозі його швидко і добре видалити. Розклавши слизову рота, замінник цукру дає нудотний присмак, провокуючий якусь залежність від таких лимонадів. А саме: втамувати штучно виниклу спрагу тягне не простою водою, а новою порцією цього ж напою.
Незалежно від того, що саме міститься в лимонаді - цукор або його замінники - такий напій серйозно порушує в організмі кислотно-лужний баланс, що в свою чергу також сприяє виникненню захворювань. Крім цього консерванти та інші шкідливі добавки служать причиною дерматологічних захворювань, а також раку стравоходу і шлунка, знижують імунітет.
     Слово викладача. Сучасна людина живе в дуже напруженому ритмі, і тому молодь починає шукати допінгові речовини для підтримки свого організму. Останнім часом у молодих людей часто можна побачити пляшечку з енергетиком чи пивом.  Як танцювати і розважатися всю ніч без утоми, а на ранок ще й знайти сили піти в школу чи інститут - відповідь на це запитання знає чи не кожен підліток. Достатньо 2-3х баночок енергетичних напоїв чи пива. Їх у кожному супермаркету чи кіоску великий вибір. Алкоголь виходить з моди. Після нього ні за кермо сісти, ні батькам на очі показатися. Інша річ енергетик чи безалкогольне пиво - бадьорість для тіла та розуму і жодної шкоди для організму. Так стверджує реклама. Але чи так це насправді? Чому ці напої лікарі прозвали « модною отрутою»? Чому від них помирають люди, а все більше країн забороняють продавати енергетики в магазинах? Чому, зрештою, виробники цих « нешкідливих» напоїв дрібним шрифтом пишуть на баночках численні застороги? Запитань багато. Багато батьків не звертають уваги на те, що вживають їхні діти. Усе це відбувається тому, що діти та дорослі мало знають про дію енергетичних напоїв та пива на організм людини.  (слайд 1)
Ми провели анкетування серед учнів і отримали такі результати.
Анкета (слайди)
Учень 3. Історія появи енергетичних напоїв.
З незапамятних часів люди вживали стимулятори. Так, на Близькому Сході щоб були сили й енергія пили каву, в Китаї та Азії – чай, в Африці – горіхи кола. У Сибіру і на Далекому Сході популярні були лимонник, женьшень, аралія.
Сучасні енергетичні напої з'явилися наприкінці XX століття. Підприємець з Австралії після поїздки в Азію вирішив налагодити промислове виробництво енергетиків. (слайд 14)
Учень 4. Трохи статистики. За майже 20 років свого існування рівень продажу цих напоїв зростав щорічно майже на 50 відсотків. За  даними статистики, у 2005 році в світі було реалізовано близько трьох мільярдів баночок « енергетиків», а у 2012 році ця цифра збільшилася у десятки разів.
За статистичними даними споживання енергетичних напоїв у світі за 2013 рік розділилися між такими частинами світу:
1 місце по споживанню енергетиків займає - Північна Америка - 36%
2 місце - Країни Азії – 22%
3 місце – Західна Європа – 17%
4 місце – Східна Європа – 8%
5 місце – Середній Схід – 5%
6 місце – Латинська Америка – 7%
7 місце – Австралія -4%
8 місце – Африка – 1% (Слайд 15)
Що ж в Україні?
В Україні перші зразки енергетичних напоїв з’явилися у 2002 році.  Нині усі бажаючі можуть придбати близько десятка різновидів «енергетиків» від різних виробників.
Уччень 5. Незважаючи на те що на на прилавках магазинів існує велике різноманіття енергетичних напоїв та пива, але склад у них один.
Склад енергетичних напоїв
      Кофеїн
      Теобромін
      Таурин
      Глюкуронолактон
      Гуарана, женьшень.
      Сахароза або глюкоза
      Вітаміни групи В
   1. Сахароза – звичайний цукор. Висококалорійний компонент багатьох харчових продуктів, використовується для підсолоджування напоїв, кондитерських виробів.
2.  Глюкоза – самий розповсюджений цукор в реакціях метаболізму людини, основна харчова речовина, яка доставляється кров’ю до органів і тканин.
3. Кофеїн – сильний психостимулятор. Дія кофеїну полягає у зменшенні сонливості, усуненню почуття втоми, стимулює розумові здібності.
4. Теобромін – компонент жовчі (в різних тканинах тварин і людини)    необхідний для нормального функціонування нервової, імунної системи та регулює обмін речовин і кальцію.
5. Глюкуронолактон – компонент сполучної тканини деяких продуктів. Кожен день, з їжею ми отримуємо достатню кількість цієї речовини. В енергетичних напоях концентрація глюкуронолактону у багато разів перевищує денну норму.
6. Вітаміни групи В – необхідні для нормальної роботи організму. Вони не володіють особливими властивостями стимуляції внутрішніх сил.
7. Гуарана – тропічна рослина, росте в Бразилії, використовується як природній психостимулятор, в невеликих дозах. Їх регулярне вживання призводить до підвищення артеріального тиску, розвитку безсоння і параної.
8. L – карнітин – речовина, яка синтезується в організмі, необхідна для нормального засвоєння жирів.
9. Д -  рибоза – цукор, який входить до складу РНК і АТФ, виробляється в організмі людини. Стимулює обмін речовин.
10. Женьшень -  природний стимулятор різної дії. В звичайних дозах знижує відчуття втоми, підвищує психічну і фізичну активність.
     Всі перераховані елементи входять до складу енергетичних напоїв в різних  пропорціях. Плюс додають консерванти, барвники, ароматизатори та інші хімічні складові. Такий «коктейль» міститься  в кожній баночці енергетика.
     Отже: цікава арифметика У 100 гр. пива міститься до 4г. отрути ( спирту), у 100 гр. енергетиків до 8 гр. отрути. Разом отримуємо  гримучу суміш отрута! Вибір за вами. (слайд 30)
Слово вчителя: Чи дійсно вони так небезпечні?
Думки вчених про користь і шкоду енергетичних напоїв розходяться. Одні вважають, що це нешкідливі напої, як проста газована вода. Інші впевнені, що енергетики завдають шкоди всьому організму, який регулярно їх вживає. В Європі, зокрема в Данії, Норвегії і Франції продаж енергетиків дозволений тільки в аптеках. У Росії, існує обмеження щодо реалізації енергетичних напоїв: заборонено продавати в школі, на етикетках повинні бути прописані обмеження і побічні ефекти. У світі від них помирають люди (відеоролик)     
Особливу стурбованість у фахівців викликає вживання енергетиків або енерготоніків, яке останнім часом зросло, і знову ж серед підростаючого покоління та молоді. Ці напої є штучними стимуляторами центральної нервової системи. Тобто насправді вони ніякої енергії не дають, а лише сприяють посиленому вивільненню резервів організму, які, однак, не нескінченні. В енергетичних напоях є сусідами такі активні речовини як кофеїн і алкоголь, які протилежні за своїм впливом на організм. У тому сенсі, що один володіє бадьорить ефектом, а інший розслабляє. І можна собі тільки уявити, який стрес відчуває організм від їх взаємовиключних ефектів.
Насторожує і те, що доза кофеїну в таких напоях зазвичай підвищена, тому вони можуть спровокувати серйозний стрибок артеріального тиску. Тому ні в якому разі не потрібно поєднувати вживання енергетиків і заняття спортом, оскільки можливий летальний результат (такі випадки у світовій практиці вже були). Енергетики можуть викликати синдром хронічної втоми і навіть призвести до виникнення депресій.
Кофеїн є стимулятором центральної нервової системи. Він справді підвищує фізичну та розумову активність на одну-дві години, після чого тонізуючий ефект різко минає. Енергетичний напій, як і велика чашка міцної кави, здатен підбадьорити організм на кілька годин. Типові проблеми, з якими може зіткнутися людина, яка вживає енергетики – це порушення роботи серця, розлади травної системи, порушення гормональної системи. Оскільки енергетичні напої є лише стимуляторами, а не додатковими джерелами енергії, їхня дія відбувається лише за рахунок внутрішніх ресурсів організму. Тому досить часто в період відновлення після енергетика людина відчуває знесилення, нервозність, роздратованість, депресивний стан, відчуття тривоги та безсоння. Далекобійники  розповідали, що якщо їм потрібно протриматися добу, вони випивають дві баночки енергетика, після чого добу не сплять. Проте потім протягом тижня, як мінімум, вони не можуть нормально спати. 
Прикарпатські студенти оприлюднили результати свого експерименту над щурами. Вони поїли їх енергетичними напоями. До досліджень молодих науковців підштовхнула статистика проте, що таким ласують дев'ять із десяти українських студентів (дивимося відеоролик)
Учень 6. Плюси енергетичних напоїв . Якщо вам просто необхідно підбадьоритися або активізувати роботу мозку, то енергетики чудово підходять для цих цілей.
      Упаковка дозволяє вживати енергетики в будь-яких ситуаціях (танцпол, автомобіль), що не завжди можливо з кавою або чаєм.
Мінуси енергетиків  ( слайд 36-38)
1. Енергетики  можна вживати строго дозовано. Максимум 2- банки в день. В результаті вживання напою понад норму можливе підвищення артеріального тиску та рівня цукру в крові.
2. Вітаміни, що містяться в енергетиках не можуть замінити мультивітамінний комплекс.
3. Енергетики, як напої, що містять цукор та кофеїн, небезпечний для молодого організму.
4. Банка не дає енергії, вона забирає її з тебе, людина використовує власні ресурси понад норму, та отримує в замін - безсоння, дратівливість та депресію.
5. Кофеїн - виснажує нервову систему.
6. Вітамін В здатний прискорювати серцебиття і тремтіння в руках та ногах.
7. У разі передозування можливі такі побічні ефекти: тахікардія, психомоторне збудження, нервозність, депресивний стан
8. Вміст таурину і глюкоронолактона такий великий, що як ці компоненти працюють разом невідомо навіть вченим.
     Учень 7.  Як видно, вплив енергетиків на організм людини більш негативний - негативні фактори перевищують позитивні. Перш за все, при вживанні цих напоїв потрібно суворо дотримуватися дозування - не більше 1-2 баночки на день. Енергетики не можна вживати щодня, інакше вони призведуть до виснаження нервової системи, і результат від їх застосування буде прямо протилежний.
Між прийомами енергетиків має бути перерва в кілька днів. Не можна вживати енергетики після занять спортом. Енергетики не можна вживати людям з хронічними захворюваннями, підліткам, вагітним. Під час вживання енергетиків не можна пити каву і чай. Під час вживання енергетиків не можна пити алкогольні напої. У всьому потрібно знати міру, навіть у вживанні напоїв - енергетиків, щоб не нашкодити собі.
І логічно постає запитання: а як буде далі? Прогнози аналітиків справдяться чи фактор шкоди «енергетиків» таки потягне з собою заборону їхнього повсюдного продажу?
Зрештою вибір – за вами.
          Учень 8. У всіх людей бувають в житті такі моменти, коли виникає необхідність підбадьоритися, привести свій організм в тонус. І перше, що приходить нам в голову – енергетичні напої, вживаючи їх у великих кількостях наносимо непоправної шкоди нашому організму та викликаємо залежність. Тому краще їх не вживати, бо самому можна приготувати енергетичний напій в домашніх умовах.
Давайте його приготуємо:
     1 стакан теплої води, 2 чайні ложки меду, 2 шматочка лимону. Справді скарбниця вітамінів і заряд енергії.
Заключне слово вчителя: У народі кажуть: « Обізнаний – захищений!» Вважаю, кожен зробить свої висновки й сам вирішить, пити йому енергетичні напої та пиво чи ні. Обирайте самі, на чиїх помилках ви будете вчитися: на своїх чи на чужих. А головне пам'ятайте: «Твоє здоров'я - у твоїх руках!» Вибір за вами.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу